Anya - gyermek kapcsolatok


Az anyával való kapcsolatunk, nemünktől függetlenül, életünk legmeghatározóbb kapcsolata. Fogantatástól a születésig, a várandósság teljes időszaka alatt, a magzat érez, érzékel, figyel, ismerkedik, információt gyűjt és kommunikál. Saját tudattal rendelkező, létező Lény, akinek a Lelke nem a születése pillanatában költözik a testébe, és nem is a terhesség néhányadik hete után. Szerencsére ma már egyre több kutatás foglalkozik vele és bizonyítja, hogy az Élet már a fogantatással megkezdődik (bizonyos vallási nézetek szerint pedig már korábban is, de ha a személyes sorsunkat vizsgáljuk, akkor legtöbbször elegendő innen tekinteni a kezdeteket).


A várandósság alatti időszakot a transzperszonális és prenatális pszichológia 4 részre osztja, melyeket születési mátrixoknak is hívunk. Ezek a mátrixok egyfajta mintázatként rögzülnek tudatalattinkban, melyek egész életünket végig kísérik és meghatározzák, hogyan is viszonyulunk majd önmagunkhoz,  a világhoz, az emberi kapcsolatainkhoz, a problémáinkhoz és az azokhoz szükséges megoldási képességeinkhez. Hogy személyiségünk mennyire lesz nyitott vagy zárt, hogy mekkora az ősbizalmunk, hogy mennyire tudunk pozitívak lenni, vagy épp depresszióra hajlamosak. Ezek a mátrixok egymástól nem elkülönülve hagynak emléknyomokat bennünk, mégis, bizonyos történések, melyek életünkben újra és újra ismétlődnek, sokszor köthetőek a születési mátrix valamelyikéhez. Ehhez fontos ismerni, hogy melyek ezek a szakaszok, és még fontosabb a saját élmény tudatos szintre emelése és átdolgozása.

  1. Mátrix – Fogantatástól a szülési kontrakciókig


Az EGYSÉG állapota. Örültek-e nekünk szüleink, vagy közömbösek voltak, netán egyáltalán nem örültek; és örültek-e a nemünknek, vagy esetleg lánynak, fiúnak vártak-e, melynek kezdetektől próbálunk megfelelni. Gondolkoztak-e magzatelhajtáson, esetleg meg is próbálták? Mennyire lehettünk önmagunk, vagy mennyire kellett meghúznunk magunkat? Egyedül indultunk-e útnak, netán volt egy vagy több ikertestvérünk? (Ez nagyon sokszor fordul elő, de csak kevesen tudnak róla. Ilyenkor az első élmény a veszteség és gyász élménye, melyhez társulhat félelem, önvád, bűntudat is).  Ezek az élmények húzódnak meg amögött, hogy mennyire tudok boldog lenni, hogy mennyire tudok férfi vagy nő lenni, hogy mennyire értékelem önmagam, és hogy mennyire tudom képviselni magam a világban.

2. Mátrix – A szülési kontrakciók időszaka

A DÖNTÉS, hogy elindulok, mert bármennyire is jó volt itt lenni, már nem férek el, nincs több hely, menni kell, és nem tudom, hova jutok.  Mennyire voltam összhangban anyával és a születésem ritmusával? Saját magam hoztam meg a döntést, vagy kívülről belenyúltak a folyamatba? Mindig csak halogatok, vagy mindig mindent túl gyorsan, azonnal akarok? Mennyire vagyok határozott – határozatlan? Állandó késések, döntésképtelenség, halogatás mögött gondoljunk ennek a mátrixnak a sérüléseire. Anyával való harcok a kezdetektől, majd később mindenki mással is. Császármetszés során hiányzik a megküzdési élmény, és később majd kívülről várjuk a csodát, hogy valaki megoldja helyettünk a feladatokat. Soha véget nem érő szenvedés és szorongás mögött is ezt a területet keressük. A szexualitásban megjelenő gondok is ide köthetők.

3. Mátrix – A szülőcsatornán való keresztülhaladás

A SIKER, hogy megcsináltam. A sikerrel való alapvető kapcsolatunk kialakulása. Egyedül sikerült-e végig küzdenem magam, vagy esetleg megrekedtem és segítségre volt szükségem – megállok-e mindig a kitűzött célok előtt. Képes vagyok-e önerőből elérni mindent, amit szeretnék.

4. Mátrix – A születés maga, a köldökzsinór elvágásáig tartó időszak, a születést követő közvetlen időszak

Mi vár odakint? Anya illata és puha ölelése, vagy a magány, elszakítottság és egyedüllét érzése? Sajnos hazánkban évtizedeken át az volt a gyakorlat, hogy az újszülöttet csak megszületése után órákkal később adták vissza anyjának, így a gyermekekben rögzült az élmény, hogy nehéz, fáradtságos munka után hiábavalóság és szomorúság vár. Kötődési problémák, szorongás, orgazmus problémák. Ide kapcsolódnak a düh, agresszió, pusztítás, önpusztítás folyamatai.

A születés utáni első pár hónap, az úgynevezett negyedik trimeszter, majd az első három év a gyermek életében tovább erősíti, később milyen lesz a bizalma a világ felé, az emberek felé (ez az ősbizalom, mely az anyától indul), önmaga felé. 7 éves korra elkészítjük saját sorskönyvünket, vagyis gondoljunk bele, egy ennyire gyermekszinten lévő program lesz a tanácsadónk és irányítónk egészen a halálunkig – na persze csak akkor, ha nem változtatunk rajta a későbbiek folyamán.


Igen, valóban sok múlik az anya szeretetén, hozzáállásán, tudatosságán, empatikusságán. Felnőve aztán kritikus szemmel vizsgálva már pontosan látjuk, mit szeretnénk tovább adni gyermekeinknek, és milyen anyákká szeretnénk mi magunk válni. Amire most szeretnék rámutatni, az viszont az a tény, hogy minél inkább szeretnénk elkerülni bizonyos viselkedéseket, annál inkább nem fog menni. Minél inkább hisszük, hogy mi majd jobban csináljuk, annál inkább fogunk a végén döbbenten állni és csodálkozni, hogy mit rontottunk el. Elmondom mit, két dolgot, mindösszesen.

 Az egyik az, hogy a fókusz az elkerülésen volt, hogy mit NEM szeretnénk. Az elménk azonban csak a fókuszt figyeli, azt pedig már nem, hogy a cél a megvalósítás-e, vagy az elkerülés. Nagy energiabefektetetéssel elkerülhetjük, kikerülhetjük ugyan a hozott mintát, ilyenkor viszont más veszély áll fenn, mégpedig, hogy nem a gyerekünkre figyelünk, hanem önmagunkra. Vagyis ilyenkor meg én vagyok a fókuszban, nem ő. Ezek az én igényeim, hogy máshogy csináljam, nem pedig az övé, akinek – talán megint más igényei vannak.

A második dolog, és ez talán fontosabb, hogy mindenkinek el kell fogadni a saját anyját. Úgy, ahogy van. Tudatosítani kell, hogy anyánk mindent oda adott nekünk, amije csak volt. Jót is, rosszat is. Mi pedig, gyermekként, mint egy kis szivacs, mindent magunkba szívtunk. Jót is, rosszat is. Tudatosítani kell, hogy mindent megtett annakidején, amit csak tudott. Hogy bármennyire is érezzük most ezt utólag kevésnek, neki sem volt több, vagy egyszerűen ott, akkor, nem volt képes többre, és ez volt a tőle telhető legfőbb jó. Hogy felnőttként elutasítjuk Őt, vagy bizonyos részeit, cselekedeteit, nos, ezt lehet, de senkinek nem tesz jót. Az Élet ugyanis, az Anyánktól ered (és ugyanannyira Apánktól is, de ez most egy Anyák napi írás J).


Aki elutasítja az Anyját, az elutasítja Saját magát is, hiszen – ahogy Hellinger mondja – A GYERMEK MAGA A SZÜLEI. Félig Anyám, félig Apám vagyok. Hogy mennyire tudok Nő lenni, megint anyámmal kapcsolatos. Hogy mennyire tudok a gyermekem anyja lenni, ez is anyámmal kapcsolatos. Hogy mennyire tudok a férjem felesége lenni, ez is anyámmal kapcsolatos. Hogy milyen a viszonyom a gyerekvállalással, ez is lehet anyámmal kapcsolatos, és, hogy milyen a viszonyom a nőiséggel, ez is anyámmal kapcsolatos. Általa kaptuk az Életet. Hogy mit kezdünk vele, hogyan éljük, ez már a mi saját felelősségünk és döntésünk.


Alig ismerek olyan anya-lánya viszonyt, ami ne lenne terhelt vagy nehéz. Vannak olyan anyák is, akik olyan dolgot tettek gyermekükkel, mellyel eljátszották az anyaságukat. Vannak cselekedetek, amelyek megbocsáthatatlanok. De az, hogy a Szívünkben és Lelkünkben hogyan viszonyulunk Édesanyánkhoz, az már kizárólag rajtunk múlik. Van, akinek megadatik, hogy boldog anya-gyermek kapcsolata legyen. Másoknak, a többségnek azonban sokat kell dolgoznia rajta, tisztítani, megérteni, elfogadni, szeretni… értük, és értünk. Mert megéri. És mert jó.

ANYÁK NAPI AKCIÓ!!! 20% KEDVEZMÉNY!!!

Anyák Napja van, és mióta én is édesanya lettem, teljesen más értelmet nyert számomra az anyaság. Másként tekintek már önmagamra, és a saját anyukámra is. Ebben sok önismereti munka és családállításon való részvétel is segített, melyek nélkül nem lettem volna képes feldolgozni a szerzett sérüléseimet. Sérüléseink mindannyiunknak vannak, hiszen a legjobb anyukák is követhetnek el hibákat, a várandósság, a születés folyamata pedig mindenki számára traumával jár. Anyák napja alkalmából pedig, aki a saját Anyukájával való viszonyán szeretne javítani, most kedvezményes áron megteheti!

Ha Te is szeretnél az ANYUKÁDDAL VALÓ KAPCSOLATODON JAVÍTANI, most 20% KEDVEZMÉNNYEL teheted meg! Mai napi jelentkezéssel, a kedvezmény felhasználható egyéni családállításon, csoportos családállításon, születésterápián és transzlégzés terápián egyaránt.


 

Address

1126 Budapest, Agárdi út 12/b

Contact

Follow

  • Facebook

06704360076