Hellingeri törvények


II. A HELY TÖRVÉNYE

Az első alaprend az, hogy a családban mindenkinek egyenlő joga van az odatartozáshoz. A második alaprend pedig az, hogy a családban mindenkinek megvan a saját helye. Ha a családon belüli rangsor nem tisztázott, vagy nincs betartva, az zavarhoz és nyugtalansághoz vezet.


A helyet az érkezési sorrend határozza meg. Vagyis, aki régebb óta van itt, annak több joga van, mint annak, aki később jött. A szülők mindig magasabb rangúak a gyermekeiknél, hiszen az élet tőlük származik, és az idősebb testvérek is mindig magasabb rangúak a fiatalabb testvéreiknél, mert ők előbb születtek. A születési sorrend nagyon fontos. A gyermekeknek tudniuk kell, hányadikak a sorban, sokszor azonban, a féltestvérek, eltitkolt testvérek vagy meg nem született testvérek miatt (akiket magzati korban vesztettek el), téves helyen állnak.

A Szülő és gyermek egészséges viszonyában, mindig a szülő a nagy, a gyermek a kicsi. Vannak azonban olyan családok, ahol a rangsor megzavarodik, az adás és elfogadás rendje felborul, a gyermek azt hiszi, hogy ő is adhat a szülőnek, netán a szülő hiszi azt / várja el a gyermektől, hogy adjon neki... és a szerepek felcserélődnek, a gyermek rangban a saját szülője felé lép, a szülő pedig a saját gyermekétől fogad el / szeretne elfogadni olyan dolgokat, ami a nagyszülők dolga lenne. Ezek a szerepcserék (parentifikáció) általában észrevételnül, tudat alatt zajlanak, és még gyermekkorban alakulnak ki, szeretetből.  A gyermek segíteni szeretne szülőjének, azonban később, mikor már ő maga is felnőtté válik, ez a fajta segítségnyújtás a visszájára csap, hiszen a sorrend, a rangsor felborult, és ez egyfajta önbosszúként kezd hatni. Depresszió, boldogtalanság, sikertelenség, párkapcsolati és életviteli kudarcok formájában jelezhet a lelkiismeret.

Családállítással a rend - vagy annak hiánya láthatóvá válik, és lehetőséget kapunk a rend helyreállítására.

Az érkezési sorrend nemcsak a testvérek esetében fontos. Sok párkapcsolat és házasság azért nem tud feszültségmentesen (és egyáltalán,) működni, mert a felek nem tisztelik az előző partnereket. Elfelejtik, hogy nekik köszönhetően jöhettek csak ők párjuk életébe, hiszen ha az előző kapcsolat nem ér véget, akkor a jelenlegi sem jöhetett volna létre. 

Address

1126 Budapest, Agárdi út 12/b

Contact

Follow

  • Facebook

06704360076